2013 m. sausio 18 d.

Nuo ko priklauso mūsų charakteris?

I wanted to write about the moment when your addictions no longer hide the truth from you. When your whole life breaks down. That's the moment when you have to somehow choose what your life is going to be about.
[Chuck Palahniuk]
Nuo storų kaulų, nuo aplinkinių veiksnių ar nuo genų?
Jaučiu norą rašyti teminį įrašą. GOOD LUCK FOR ME.
Tai va.
Nuo ko priklauso mano, Tavo, mūsų ir šiaip charakteris?
Eh... Nuo stambių kaulų... O gal reikėtų pradėti nuo to, kad Tu gyveni? Taip. Tu gyveni. Tu gimei, turi gyvybės dovaną. Tai čia jau geras ženklas, kad vis dėlto Tu esi... Tiesiog.
Tada lenkime prie to, kad Tu turi kūną, kurį valdo smegenys. Ir kurias valdai Tu. Tik gaila, kad dažnu atveju spjaunam į smegenis ir gyvenam kaip marijonetės arba klausomės širdies dūžių, kuomet reikia kalbėtis su smegenimis. Nėra blogai klausytis širdies, juk tai tiek pat svarbus organas, kiek smegenys, tereikia mokėti klausytis jos dūžių. Lyg nebylių kalba. Neretai mes to nesuprantam, arba suprantam klaidingai ir tada būna žopa.
O kas valdo charakterį? Asmenybę? Kuo skiriasi asmenybė nuo charakterio? Ieškome atsakymo Vikipedijoj:
  • Asmenybė yra visos žmogaus psichinės veiklos integratorius, sąlygojantis žmogaus savojo ”aš” supratimą, savireguliaciją ir adaptaciją prie aplinkos.

Štai toks atsakymas man yra gilus mindfuck'as, todėl neketinu jo suprasti. Žmogus yra paprastas, tik norėdamas gyventi įdomiau ir unikaliau, pats išsikelia sau uždavinius, kliūtis, problemas, kartu galėdamas tik pats viską išspręsti, nors to nežino ir ieško atsakymo pas kitus... Tęskime.
Bet štai Vikpedija išgirdo mano verksmus, ir pasiūlė supratingesnį variantą:
  • Asmenybė visada turi kontaktų su kitomis asmenybėmis ir užima tam tikrą padėtį grupėse ir apskritai socialinėje erdvėje.
Taigi, galime asmenybe pavadinti tai, kas slepiasi po Tavo oda. Smegenų ir širdies derinys, nulemiantis Tavo unikalumą. Gal su paskutiniais žodžiais galima pasiginčyti... O kas yra charakteris? Vikipedija sako:
  • Tai visuma asmenybės savitų individualių psichinių savybių, uždedančių antspaudą jos elgsenai ir pastovių žmogaus elgesio ypatybių visuma, kuri išreiškia jo santykį su kitais žmonėmis ir su pačiu savimi, savo veiksmais.
Tai čia suprasti galime kaip... Asmenybės bruožų visuma. Čia tai, kas slypi po asmenybės "oda".
Ir kas lemia tą mūsų trečiąjį poodinį sluoksnį? Nežinau.
Tie požymiai, jog esi, jog gyveni, jog Tu iš prigimties jauti potraukį bendrauti su kitomis asmenybėmis ir tai, jog savo kojomis eini per gyvenimą, sako, kad tai pats Tu nulemi savo charakterį. Žmogus lyg uola, su savo išraižymais, savomis uolienomis (charatkeris, asmenybė), tačiau uoląveikia lietus, vėjas, vidinės jėgos. Taip ir Tu veiki savo charakterį vidinėmis jėgomis, o palinkiniai Tave evikia lyg lietus ir vėjas. Skirtumas tas, jog Tu gali būti tuo, kuo nori būti, jei tik mokėsi tinkamai naudoti savo vidines jėgas. Patikėk jomis, išmok jomis naudotis nebijodamas suklysti, nes klysti žmogiška, ir Tu būti tas, iš kurio kiti ims pavyzdį.

Padraugavom su blogger'iu, padraugavom su Vikipedia, youtube palaikė kompaniją, o Tu tyli. Kodėl? Mane labai gundo didelės sniego pusnys, jos tarytum Jigglypuff'ė uždainuoja ir sukelia manyje norą į jas įkristi ir gulėti tol, kol apsnigs, o po sniegu surasiu kabliuką, už kurio užsikabinus vėl pakilsiu lyg savo lygmens, kurį pamečiau.
Nežinau - pats blogiausias atsakymas į gyvenimą.



2 komentarai (-ų):

šiaip Paulina rašė...

kalbi apie širdį, kaip apie organą ar perkeltine prasme?

tiesiognu rašė...

Gal kiek perkeltine. Taip.

 
;