2012 m. sausio 11 d.

Vienintelis kaltininkas-mokykla.


Ji kalta dėl visko,kas susiję su paauglių elgesiu. Ir šiandien suradau puikų pavyzdį,kaip mus mokykla šlifuoja. Ir tikrai ne "gyvenimui",kaip kiekvienas mokyklos darbuotjoas katoja. O šlifuoja tam,kad nė vienas neturėtumėm kitokios nuomonės ir nebūtumėm "išsišokėliais" visuomenėje. Pasirodo,paauglius "pilkina" ne kažkas,o mokykla. Penkta klasė. Mokykloje visi dūksta,visiems linksma,mokytojams sunku susitvarkyti su jais,yra vaikų,kūriems patinka mokytis ir t.t. dešimta klasė,visi per pamokas kaip apmirę,ypač per paskutinęs anglų pamokas(imu pavyzdį iš savo mokyklos),leisgyviai,pasakė padaryt-tai ir darom. Jokio judesio,jokios energijos,jokios savo nuomonės. Tavo nuomonė neatitinka mokytojo nuomonės,nors sako-išreikškite savo nuomone? Sumažintas pažimys garantuotas. Ir dabartinės mokyklos įvaizdis,visai kaip ir filme "Pink Floyd-The wall". Mokykla lyg sumala visus į vieną masę. Ir taip visose mokyklose. Džiugu,kai yra žmonių,kūrie sugeba pabėgti iš mokyklos tokių gniaužtų arba yra nesumalami. Čia toks pyktis durnas...
Ir tie egzaminai.. Dešimtoje klasėje. Privalomi. na,kad ir nebūtų privalomi,aš juos laikyčiau dėl savęs patikrinimo. BET. Kooookie reikalavimai.... Rašyti tik mėlynu tušinuku. Jei keiti tušinuką(jis pasibaigė ar kas),turi pranešti. jei netyčia to nepdarai-nuimami balai. Jei stringa tušinukas,ir tą turi pasakyti. Braukyti negalima. Nu,tarkim,jei parašai nosinę,o paskui prisimeni,kad čia jos nereikia-vistiek kaip klaida. Paišyti-negalima. Tad man teks pasiimti į egzaminą papildomą lapuką paišymui-nes nepaišyti aš nesugebu. Atsinešti tik rašymo priemones į kabinetą. Tai dar gerai,kad nėra metalo detektorių. Aptikrina,ar jokių peilių,šautuvų nesiimi,ir tuomet eik laisvas rašyti egzamino. Tikrai kiek per griežtai. Ateiti būūūtent tą minutę į kabinetą,ir būūtent tokiu ir tokiu laiku išeiti. Jei kitaip-neįeisi į kabinetą.Faaainei. Kažkaip nesijaučiu jau dabar kaip laisvas žmogus. O užteko tik pagalvoti. O ir nafik tie egzaminai dešimtoje klasėje? Jie nulemia daug ką,jei ketini eiti į gimnaziją. Nekenčiu tokios sistemos. nekenčiu mokyklos. 
O mano matematikos mokytoja gudri ir tiiikrai su fantazija. Visa klasė nepadarė vienos užduoties,nes jos net nepasakė padaryti,bet tai parašė el.dienyne,ir niekas nepažiūrėjo. Ir ji,kitą dieną netai,kad aprėkė,jog esam neatsakingi ir panašiai,o mergom prikbino tokius žodžius: tik ir laukiat kol susituoksit su senu turtingu vyru,ir kai vaikų jum užstatys,pažiūrėsim ką darysit,kai su dveijais vaikais į gatvę išeisim. Pasak mokytojos-nepadarę to uždavinio,merginos susigadino sau gyvenimą. Jau dabar. Fuck logic. O bernams nieko nesakė, Nes tikriausiai jie ir bus tie turtingi seniai. bet jiems nepakiš kojos tas neišspręstas uždavinys. Tai kas man gali pasakyti,dėl ko mokykla gali būti naudinga? Tuom,kad dešimtoje klasėje mokaisi įvairiausias funkcijų ax+b sistemas? Oooo,jų tikrai prireiks....Mokyklos visas tas ugdymo planas paskutiniems metams(10,11,12 klasėje) padarytas per daug nelogiškai. Visai pamirštas žmogiškumas ir žmogaus ribos. Normalaus žmogaus ribos,o ne to žmogaus,kuris visą gyvenimą paskyręs knygoms. Nors,kiekvienas atranda savo gyvenimą. Kažkas nori ir pratūnyt prie knygų visą gyvenimą. Kiekvienas turi laisvę rinktis. Gaila,jog ne mokykloje. Nors,galime pagalvoti ir iš kitos pusės.
Kodėl jau negalima mokykloje rinktis? Gaalime. Imam,ir pasirenkam nedaryti tų ar tų namų darbų,nepasiruošti tam ar anam kontroliniui,nes žinai,kad tau to nereikia. Tuomet tu susigadini pusmečius,metinius ir t.t. Tuomet pamokslai iš visų pusių,nebent turi Tėvus po*uistus,tai tik iš mokytojų pusės girdėsi juos. Išmoksti juos praleist pro ausis,ir Tavo gyvenimas puikus! Baigsi profkę ir šaunu. Bet aš vis dar linkusi turėti tokią nuomonę,jog daug kas nori pasiekti kiek daugiau,nei profkę. Nori baigti universitetą,dirbri pagal specialybę arba ne visai,bet kai yra išsilavinimas geras,tuomet ir darbą gali rasti lengviau sau patinkantį. ir nesikabinam,jog Lietuvoje tai sunku daryti. Ieškok kaip duonos,ir rasi. per ašaras tikrai sunku bus ieškoti. Tuo labiau,jog baigiant studijuoti kai kuriuos mokslus(imu pavyzdį iš sesers),tarkime,policijos ir teisės veiklą(mano sesuo studijuoja tai,jei neklystu),tu jau pasirašai sutartį dėl tokio ir anokio darbo atidirbimo kažkokį laikotarpį. tad darbą pirmiems metams tu jau gausi! Taad,vadinasi,reikia mokėti suktis. Tad,taip gaunasi,jog mokykloje laisvės tikros pasirinkimo kaip ir nėra.
Taip "samprotavau" neprisimenu kada paskutinį kartą. Aš sakiau,jei mane uždarytų į belangę,sunkiai susitaikyčiau su savo mintimis. Tikriausiai su  pirštais mėginčiau jas išlieti ant sienų,kaip kokia pakepintų pupelių bei kvadratėliais supjaustyto abrikoso prisirijus ir visą adekoloną išgėrus su*ista mąstytoja.
Ir štai,išliejau savo pykti,o dabar grįžtu prie savo namų darbų,dėl kurių turiu kankintis it mineralinio butelys pilnas sraigių ir viską giruažiančių termitų bei skęstantis Neryje.

4 komentarai (-ų):

kačiolakis rašė...

Kažkaip tose mokyklose visi ėmė ir išdurnėjo.
Na, amžius daro savo.
Nes bent pas mus tai dalis mokytojų netoli 60 metų, o kitiems - klimaksas.
Su tais el. dienynais ir namų darbais tai pravalas toks žiaurus, kad į tą dienyną nuo gruodžio pradžios nebeužsuku.

tiesiognu rašė...

OOo taip. Ir man taip apmaudu,kad tai tik mintys,noras iššaudyt su kulkosvaidžiu kelis mokytojus. Tegul jie džiaugiasi,jog tai nepereaugo į veiksmus....

/ rašė...

mokykla visais laikais visus užpiso, klausimas tik tas, kodėl ji tuomet nesikeičia

tiesiognu rašė...

Nes aukštesniems giliai nusispjaut,kuriuos tokia mokykla už*iso,jiems tik money money svarbūs...

 
;